Pensioen

Pensioen, twee pensioen pijlers heeft bijna iedere Nederlander dat is de AOW en een pensioenregeling via de werkgever. Ondanks deze regelingen heeft men een te laag inkomen op pensioendatum dit heeft vaak verschillende oorzaken. Welke oorzaken dit mogelijk kunnen zijn :

Oorzaken van een lager pensioeninkomen:

Pensioeninkomen wordt verminderd door scheiding.  Vaak komt dit voor bij een gezin waarvan er één thuis is gebleven voor de kinderen en dus geen pensioenopbouw heeft gehad. Diegene die dan als kostwinner een werkgeverspensioen heeft opgebouwd moet dan binnen de huwelijkse periode vaak de helft van zijn pensioenopbouw afstaan.

Een periode niet (volledig) kunnen werken. Niet iedereen kan op pensioendatum zeggen dat hij zijn volledige pensioen heeft opgebouwd. Een paar jaar niet gewerkt hebben scheelt al gauw 10% minder pensioenopbouw. Dit kan door ziekte gekomen zijn, of een vrijwillige gekozen sabbatical waarbij je een jaar er tussenuit bent geweest.

Pensioen opbouw gewijzigd door de wet:

Gewijzigde pensioenopbouw van eindloon naar middelloon. Vroeger bouwde iedereen 1,75% pensioen op per jaar. Bij 40 dienstjaren krijg je dan 40 x 1,75% = 70% inkomen van je laatstverdiende salaris. Dit is nu gewijzigd, de pensioenopbouw gaat nu over het gemiddelde inkomen tijdens je werkzame periode. In het begin verdien je nog niet veel en bouw je dus ook niet veel aan pensioen op. Veelal maken mensen een carrière sprong tussen hun 20 en 40e jaar hierdoor schiet hun inkomen in één keer omhoog. Als dit gebeurt gaat de pensioenopbouw over dit hogere inkomen ook omhoog. Na hun 40e jaar zie je vaak een stabiel inkomen en dus ook een stabiele pensioenopbouw. Omdat het allemaal over het gemiddelde gaat krijg je op pensioendatum ongeveer de helft van je bruto laatste inkomen. Kijk ook eens naar je eigen pensioenopbouw.

Slechte beurs resultaten van de pensioenfondsen, met als gevolg kortingen op de pensioenuitkeringen.

Wilt u weten wat voor (netto besteedbaar) inkomen u straks heeft op het moment dat u met pensioen gaat vraag ons dan nu om advies.

Pensioen

Bij RegelingFD uit Amersfoort kun je terecht voor al je financiële vragen.