Schenking

Schenking en een huis kopen hoe zit het in elkaar

Ieder jaar staat de belastingdienst toe dat u een schenking mag doen die belastingvrij gegeven mag worden. Er wordt wel onderscheid gemaakt hoe de schenking wordt uitgevoerd.

Lees deze pagina met geduld en het zal u al snel en eenvoudig duidelijk worden welke mogelijkheden er zijn op het gebied van schenken.

Wil jij weten hoeveel hypotheek je kan krijgen?

Bereken dan nu gratis je hypotheek mogelijkheden en ontvang direct antwoord

Ouders en Kind

Ouders mogen in het jaar 2022 in ieder geval een schenking van € 5.677,– belastingvrij geven aan hun kind. Dit bedrag wordt jaarlijks aangepast. Pleegkinderen en stiefkinderen worden ook gezien als een kind van het gezin. Hier zijn geen aparte afspraken over gemaakt.

We gaan de overige schenkingen nog even voor u op een rijtje zetten met de extra toelichting erbij.

Vrije keuze ontvangen schenking

Uw kind mag naar eigen inzage de schenking uitgeven zonder dat er een specifiek doel wordt aan vast gekoppeld. Daarnaast kunt u uw kind ook nog éénmalig een bedrag geven ter grootte van € 27.231,– euro. Hierbij speelt wel de leeftijd van uw kind een rol. U kunt uw kind een schenking geven op het moment dat uw kind de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt en nog geen 40 jaar is geworden. Heeft uw kind een partner dan mag u het ook aan de partner overdragen.

Huis kopen met een schenking

Wilt uw zoon en of dochter een huis kopen en uw kind komt hiervoor geld tekort dan mag u uw hem of haar hiermee helpen. Dit mag éenmalig belastingvrij in 2022 tot aan een maximaal bedrag van € 106.671,–.

Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden. 

 • Uw zoon en of dochter is 18 of ouder maar nog geen 40 jaar is.
 • Zij hebben nog nooit eerder gebruik gemaakt van de verhoogde schenking
 • Deze gift wordt 100% benut voor de aankoop van de woning
 • Voor kinderen die al een hypotheek hebben en hun hypotheek (rest) schuld hiermee verlagen
 • De ontvangen schenking is wel voor het verstrijken 2024 besteed

Zowel uw gedane gift en de uitgave(n) hiervan dienen wel aantoonbaar richting de belastingdienst uitgelegd te kunnen worden. Diegene die een schenking doet en dit via een bank opdracht overmaakt kan dit dus heel gemakkelijk aan de belastingdienst aantonen hoe de transactie is gedaan.

De ontvanger kan ook heel simpel aantonen of het aan de woning is besteed door de aankoopbonnen en/of transactie boekingen te bewaren van de ontvangen gift die is besteed aan het huis te bewaren.

Een voorbeeld van een mogelijke schenking

Klaas (32) krijgt in 2022 van zijn vader en moeder een schenking ter grootte van € 50.000,- waarmee Klaas zijn eigenwoningschuld verlaagd. Op het moment dat hij zijn belastingaangifte gaat doen neemt hij deze ontvangen schenking mee in de aangifte.

Hij verzoekt de belastingdienst deze schenking toe te passen op de verruimde vrijstelling.

In het jaar 2023 en 2024 schenken zijn vader en moeder opnieuw elk jaar een bedrag van 28.335,-. Wederom met de bedoeling dat Klaas deze schenking gaat gebruiken om zijn eigenwoningschuld hiermee te verlagen.

Ook deze gedane schenkingen dienen binnen de drie jaars periode te worden meegenomen in de aangifte belasting. Klaas vraagt in zijn aangifte om deze schenkingen toe te passen op de vrijstelling. Klaas heeft op deze manier in 3 jaar tijd de volledige vrijstelling van € 106.371,- benut.

Zoals is te lezen is er in 2022 nog steeds een mogelijkheid om bij te springen en u kind te helpen bij het kopen van een eigen huis.

Waarom kiezen voor RegelingFD?

Persoonlijke Adviseur
Als uw Persoonlijke Adviseur krijgt u van mij de volledige begeleiding van A t/m Z! Deze begeleiding staat garant voor een succesvolle aankoop.
Geen verplichtingen
Tot het moment van het ondertekenen van onze Opdracht tot Dienstverlening bent u ons niets verplicht, is alles nog vrijblijvend en zonder enige kosten.
100% Onafhankelijk
Bij RegelingFD bent u verzekerd van 100% onafhankelijk hypotheek advies. Er zijn geen financiële afspraken en of bindingen met hypotheek aanbieders.
24/7 Bereikbaar
Wij beantwoorden alle richting ons gestelde vragen altijd binnen 24uur en doen dit 7 dagen per week.

Dienstenwijzer & Dienstverleningsdocument

Wilt u vrijblijvend en zonder verplichtingen kennis nemen van de werkzaamheden en mogelijkheden van RegelingFD ?

Klik dan op de download button. U kunt hier zonder kosten onze Dienstenwijzer en Dienstverleningsdocument downloaden.

Download

  Contact met RegelingFD

  Bij RegelingFD ben jij verzekerd van een eigen persoonlijke financiële adviseur. Heb je een vraag stel deze gerust aan mij en laat jouw gegevens achter.

  RegelingFD gaat uiteraard vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens om. Jouw financieel adviseur werkt volgens de wet en regelgeving van AVG.