Hypotheek rentevastperiode

De hypotheek rentevastperiode bepaald voor een heel groot deel je maandlasten. Hoe langer je de hypotheekrente vast zet hoe hoger zal de rente zijn en dus hierdoor ook jou maandlasten gaan stijgen. Ook heeft de rentepercentage invloed op jou maximale hypotheek. Wil jij hier meer over weten vul dan het contactformulier in.

Ja ik wil graag hypotheek advies
Vermeld de postcode en het huisnummer van het huis wat te koop staat.

 

Meestal wordt voor een rentevastperiode van 10 jaar gekozen in combinatie met een hypotheek met NHG. Zonder deze Nationale Hypotheek Garantie ben je veel flexibeler in de rentevastperiode. Je kan dan kiezen uit meer variaties van een variabele hypotheek rentevastperiode t/m een periode van het einde van de looptijd. Meestal wordt een hypotheek in een periode van 30 jaar helemaal afbetaald en ingelost.  Wel is het zo dat wanneer je kiest voor een wat langere rentevastperiode deze rente dan net iets hoger is waardoor je dan soms net even wat meer mag lenen dan bijvoorbeeld bij een periode van 10 jaar.

Hypotheek rentevastperiode wijzigen

Tijdens de rentevastperiode kun je de deze periode ook beëindigen. Je geeft dan aan je huidige hypotheekverstrekker door dat je de gekozen rentevastperiode wil beëindigen op dat moment gaan zij een boete berekening maken. Deze boete berekening gaan zij voor jou opstellen omdat zij rente inkomsten mislopen voor de nog resterende termijn.

Dit noemen zij ook wel de boeterente. Je hebt overigens alleen te maken met een boeterente wanneer deze lager is dan bij je huidige afgesproken rente. ik zal hier een voorbeeld van geven waarom er een boete betaald dient te worden:

Voorbeeld

Je hebt een hypotheek van € 250.000,00 de afgesproken hypotheek rente is 4,8% dat komt dan overeen met € 12.000,00 rente per jaar. Stel dat de huidige hypotheek rentevastperiode nog 3 jaar zou zijn. Daarna kan je voor een nieuwe termijn kiezen of je bent vrij om te wisselen van hypotheek verstrekker zonder een boete rente.

De hypotheekverstrekker gaat nu kijken naar de volgende punten

  • Hoe hoog is het rentepercentage wat ik nu ontvang voor deze hypotheek is 4,8%
  • Hoe hoog is het rentepercentage wat ik nu ontvang voor deze hypotheek is 2,4% (dit is de nieuwe huidige rente die de aanbieder nu krijgt voor de nieuw gekozen resterende rentevastperiode van 3 jaar voor de resterende looptijd van de hypotheek van 4,8%). De bank loopt dus nu 3 jaar lang een verschil van 2,4% hypotheekrente mis over een hypotheekbedrag van € 250.000,00.

Hierover wordt dan ook een boeteberekening gemaakt en deze dient dan betaald te worden door de klant. Hoe hoog de boete is kan per aanbieder en aflossingsvorm verschillen en komt daarom ook nu niet verder aan de orde in dit blog bericht.

Wil je jou persoonlijke situatie weten neem dan gerust contact met mij op.

hypotheek rentevastperiode

 

Lees ook eens mijn blog bericht over hypotheek met lage energie en maandlasten.

Waarom kiezen voor RegelingFD?

Persoonlijke Adviseur
Als uw Persoonlijke Adviseur krijgt u van mij de volledige begeleiding van A t/m Z! Deze begeleiding staat garant voor een succesvolle aankoop.
Geen verplichtingen
Tot het moment van het ondertekenen van onze Opdracht tot Dienstverlening bent u ons niets verplicht, is alles nog vrijblijvend en zonder enige kosten.
100% Onafhankelijk
Bij RegelingFD. bent u verzekerd van 100% onafhankelijk hypotheek advies. Er zijn geen financiële afspraken en of bindingen met hypotheek aanbieders.
24/7 Bereikbaar
Wij beantwoorden alle richting ons gestelde vragen altijd binnen 24uur en doen dit 7 dagen per week.

    Contact met RegelingFD

    Bij RegelingFD ben jij verzekerd van een eigen persoonlijke financiële adviseur. Heb je een vraag stel deze gerust aan mij en laat jouw gegevens achter.

    RegelingFD gaat uiteraard vertrouwelijk met jouw persoonsgegevens om. Jouw financieel adviseur werkt volgens de wet en regelgeving van AVG.